Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Tampa, FL
    Posts
    107

    Default A/C Issue 2004 XC70

    Hey guys, I searched the forum here and found some info that seemed similar to my issue but the resulting fixes didn't fit my scenario. Here's the issue:

    A/C will start blowing warm out of nowhere. If I drive around for awhile with the system shut off then turn it on again it will blow cold as normal.

    I read there was a similar issue on the XC 90 and a Volvo service bulletin issued for a system overcharge. My a/c hasn't been worked on since I bought the car a couple of years ago as it's been working great. So system overcharge is not a possibility.

    Is there a similar system shutdown for an undercharge? I was going to add some freon but if it isn't needed then I don't want to mess with it without a good reason.

    Any ideas would be appreciated 👍 Thanks in advance.
    Jim<><
    '04 XC70 AWD CrossCountry 2.5T
    '99 Land Rover Discovery I (sold )
    '86 Saab 900i (sold a long time ago...)

  2. #2
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    Belgium
    Posts
    2,395

    Default

    You may take a look at this thread:
    http://www.volvoxc.com/forums/showth...new-thanks-JRL
    Willy
    144 GL (1974)--->244 GL (1982)--->940 GLE 2.3i (1992)--->XC70 2.5T (2004)--->XC90 T5 (2018)

  3. #3
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Tampa, FL
    Posts
    107

    Default

    Thanks for the link. I'll take a look at the temp sensor. Couldn't hurt.
    Jim<><
    '04 XC70 AWD CrossCountry 2.5T
    '99 Land Rover Discovery I (sold )
    '86 Saab 900i (sold a long time ago...)

  4. #4
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Boston, MA
    Posts
    1,158

    Default

    Why overcharge is not a possibility? It sounds like you have an overcharge. Buy yourself pressure gauge (for example, comes with Arctic Freeze R134 recharge can) and infrared thermometer. Park the car so it would be in the shade in the morning, measure temperature and pressure of low pressure side, like that:





    Other possibility is worn A/C clutch, some people fix it with bread clips, some reshim the clutch.
    2002 V70 (sold)
    2005 XC70 (Telos Road took it. Did a chassis swap)
    2016 XC60

  5. #5
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    Devon PA
    Posts
    11,409

    Default

    Compressor clutch has failed
    Try the ghetto fix, bread (loaf) clips, you need 3
    All emails please use: jrl1194 (at) aol.com

    2007 V70 2.5T White/Oak, 112K miles. My daily driver and GORGEOUS
    2000 V70R wife's. Won't sell, now at 148K miles !! and still (almost) perfect.
    2000 S70 GLT SE with 29,000 miles!!! A time capsule, V70R front bumper, Volans, etc. SOLD!!! (I Will regret selling this!)

  6. #6
    Join Date
    Feb 2015
    Location
    Belarus
    Posts
    10

    Default

    It is necessary to measure the clearance between the clutch and the compressor , it should be from 0.3 to 0.5 mm.

    sorry for my googletranslate))
    V40 B4204S M5P '98 - sold
    V70 B5244S M56 '04 - sold
    V40 B4184S M56 '03 - sold
    V70 T5 M56 '00 -sold
    XC70 B5244T3 M58 '02 - sold
    _______________________
    XC70 B5254T2 55/51 '07 - now

  7. #7
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Tampa, FL
    Posts
    107

    Default

    Thanks for the replies. I'll keep you posted. I'm going to try and dig into it in the morning.

    Also, great avatar Beard I totally agree!
    Jim<><
    '04 XC70 AWD CrossCountry 2.5T
    '99 Land Rover Discovery I (sold )
    '86 Saab 900i (sold a long time ago...)

  8. #8
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    Devon PA
    Posts
    11,409

    Default

    All emails please use: jrl1194 (at) aol.com

    2007 V70 2.5T White/Oak, 112K miles. My daily driver and GORGEOUS
    2000 V70R wife's. Won't sell, now at 148K miles !! and still (almost) perfect.
    2000 S70 GLT SE with 29,000 miles!!! A time capsule, V70R front bumper, Volans, etc. SOLD!!! (I Will regret selling this!)

  9. #9
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Northshore - Great Lakes
    Posts
    803

    Default

    Quote Originally Posted by JRL View Post
    Compressor clutch has failed
    Try the ghetto fix, bread (loaf) clips, you need 3
    Click image for larger version. 

Name:	640px-White_bread_clip_on_cloth-_2013-07-03_21-35.JPG 
Views:	12 
Size:	67.8 KB 
ID:	7045
    2001 V70XC - Nautic Blue/ 2-tone Sand/ Premium/ Instant MPG 12 - 63/ Pirelli P4 12/32" - 740/ Duracell 48/ MOBIL-3309/ Pennzoil EURO 5W-40/ Zimmerman Z-coated/ Akebono/ 190K-mi/ Great Lakes

  10. #10
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    cherry hill, nj
    Posts
    121

    Default

    I got tired of redoing the bread clips and bought a remanufactured compressor from erie. local shop charged me $200 to install it... Inevitably the bread clips would break off during the hottest weather when I was on a long drive with passengers...
    Thor - 2004 XC70 (225k and going strong!)
    Gunnar - 2013 C30 T5 - Traded in on...
    Ty - 2013 S60 R-Design!!

    Yeah, I guess I'm a Volvo guy... ;-)

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •