Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: Nuisance "Engine System Service Required"

  1. #1
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Levittown, PA, USA
    Posts
    71

    Default Nuisance "Engine System Service Required"

    Wifey Mobile here. She'll drive it for a week or more and then out of the blue she'll tell me "there's some message on the thingy on car"
    So I take a look sure enough "Engine System Service Required" indicator appeared (screen on left of dash). This was about 7-8 months back. Car runs excellently. I connected the OBD II reader, read codes = "PASS NO CODES". The I hit erase codes = "PASS NO CODES TO ERASE". I drive it down the road, punch it and allow to slow down, turn around and on the way home I notice the message is no longer there?

    Then recently, Friday 5/20/11, Wifey tells me - well you know. So today I connect up the OBD II and same as above, nothing nada zip. Do the old erase codes and receive same message "PASS NO CODES TO ERASE". Drive it down the road punch it, turn around come home message still in window. Put the code reader away and figured I'd check liquids - all were fine. Start the car up and no message displayed???

    Any ideas here? The car runs like a top when the message is present
    "01" XC70, Light Blue, Saddle Leather, no 3rd seat, wife's ride.
    "99" Dodge Ram 2500 P/U, QC, 4X4, 8' bed, Cummins, Auto, tweaked a wee bit-522rwhp/998rwtq - my toy.

  2. #2
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Virginia Beach
    Posts
    2,377

    Default

    You sure that's not the maintenance reminder message that's on?

    Lasts about 2 minutes after start, then goes out. Comes on every 7500 miles/12 months...reset using the key position and trip odometer...

    Mine says something like, "Service engine soon"...but I can't recall the exact language...
    Current Fleet:
    2006 Corolla (kid's car - 140K, Eco Contacts, Castrol Edge 5W30)
    2005 MB S600 (76K, Michelin AS3, M1 0W40)
    2002 V70-XC (179K, AltiMax RT43, Pennzoil Ultra 5W30)
    2002 V70-T5 (165K, IPD bars, Bilsteins, Conti PureContact, Mobil 1 0W40)
    1992 MB 300E (Sportline - 145K, Yokohama Avid, Liqui Moly 5W40)
    1990 4-Runner (V6, 4WD, mild lift - 252K, 31" BFG AT KO, QS 10W40 syn)
    1932 Packard Sedan (straight 8, dual sidemount spares, original paint and interior, Shell Rotella 15W40)

  3. #3
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Levittown, PA, USA
    Posts
    71

    Default

    Definitely not the maintenance reminder. This brings up the Red Triangle with exclamation point in center dash and displays "Engine System Service Required" message.

    Oh by the way wifey told me it came back on today. Car runs fine???
    "01" XC70, Light Blue, Saddle Leather, no 3rd seat, wife's ride.
    "99" Dodge Ram 2500 P/U, QC, 4X4, 8' bed, Cummins, Auto, tweaked a wee bit-522rwhp/998rwtq - my toy.

  4. #4
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    Devon PA
    Posts
    9,640

    Default

    You go to Volvo and THEY pull the code(s) with VIDA.
    Put your silly code reader away
    That's the only way you can find out what's going on.

    You keep burying your head in the sand and one day something will come out of there and bite you in the arse!

  5. #5
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Nova Scotia
    Posts
    2,365

    Default

    Quote Originally Posted by JRL View Post
    You go to Volvo and THEY pull the code(s) with VIDA.
    Put your silly code reader away
    That's the only way you can find out what's going on.

    You keep burying your head in the sand and one day something will come out of there and bite you in the arse!
    There are other higher level readers out there that will read Volvo codes and some indies have them so it's not imperative that you go to the stealership assuming you can find a decent so-equipped indy. Now if programming is involved, then yes it appears that for most things VADIS/VIDA is required. In any case, you should get the appropriate scan done as it is possible that you have something serious going on even though the car is presently running OK.

    Unfortunately, most of the "consumer-grade" readers are only valid for OBD-2 standard codes and not the increasingly used OBD-2 codes that the regulation reserved for OEM-specific purposes. Another screw job being perpetrated on the car-buying public by the manufacturers.

    Cheers,

    Bill
    Western Head, NS CDN

    '02 V70XC (Ash Gray)-360K kms to-date
    '96 854R (Red)-real CDN-spec 5 speed R - gone @250k kms
    '98 V70 -wife's basic, no options wagon - gone @390k kms
    '91 744GL - killed by son @ 220K kms
    '90 744T w/Turbo Plus -killed by son @260K mi
    '78 245 w/4sp-OD -killed by wife @166K mi
    '76 265 w/4sp-OD -gas hog gone
    And a whole tonne of other Euro stuff (VW (8), SAAB (5), Land Rover (4), Audi (3), BMW (2), Porsche (2), Mini (2), Opel (1), MB (1), MG (1), Sunbeam (1))

  6. #6
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Levittown, PA, USA
    Posts
    71

    Default

    Quote Originally Posted by JRL View Post
    You go to Volvo and THEY pull the code(s) with VIDA.
    Put your silly code reader away
    That's the only way you can find out what's going on.

    You keep burying your head in the sand and one day something will come out of there and bite you in the arse!
    Wow real helpful - thanks so much. I'll run right out to the dealer tomorrow.
    "01" XC70, Light Blue, Saddle Leather, no 3rd seat, wife's ride.
    "99" Dodge Ram 2500 P/U, QC, 4X4, 8' bed, Cummins, Auto, tweaked a wee bit-522rwhp/998rwtq - my toy.

  7. #7
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Levittown, PA, USA
    Posts
    71

    Default

    Billr99,

    I'm sure I'll end up at the dealer, but you never know till you look for help on the site. Kinda stinks that the manufacturers got you by the pocket for almost everything.

    Thanks
    "01" XC70, Light Blue, Saddle Leather, no 3rd seat, wife's ride.
    "99" Dodge Ram 2500 P/U, QC, 4X4, 8' bed, Cummins, Auto, tweaked a wee bit-522rwhp/998rwtq - my toy.

  8. #8
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    Devon PA
    Posts
    9,640

    Default

    Quote Originally Posted by Joe Mc View Post
    Wow real helpful - thanks so much. I'll run right out to the dealer tomorrow.
    It's the only way you will find out, (or find an indie with VIDA) so yes, it is helpful.
    Instead of being stubborn, find the problem

  9. #9
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Levittown, PA, USA
    Posts
    71

    Default

    Unsubscribed.

    If there's a moderator that has a moment please delete this thread.

    Thanks, Joe Mc
    "01" XC70, Light Blue, Saddle Leather, no 3rd seat, wife's ride.
    "99" Dodge Ram 2500 P/U, QC, 4X4, 8' bed, Cummins, Auto, tweaked a wee bit-522rwhp/998rwtq - my toy.

  10. #10
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Toronto, Canada
    Posts
    375

    Default

    Now this is an unfortunate coincidence! That message "engine system check required" appeared on my MY '04 last night with the yellow warning indicator (not red, as OP said his was). This is a long weekend here so I'll have to wait until Tuesday before having anyone look at it.
    Last edited by goldxc70; 07-31-2011 at 02:12 PM. Reason: typo

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •