Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: Position Light Failure??????

  1. #1
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Toronto, Canada
    Posts
    6

    Default Position Light Failure??????

    Hello members.............my 2004 xc70's dashboard information center is saying I have a "position light bulb failure"??

    I've checked all of my exterior bulbs and everything appears ok. Can't figure out what a "position light is" or where the burned out bulb is.

    Was anyone ever run across this message before?
    Thanks
    Warren

  2. #2
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    Belgium
    Posts
    2,111

    Default

    If the term means the same than it does here (Europe), then it means the small front lights and the rear lighting.
    They are not meant for driving (even forbidden) but to mark the position of the car while standing still in the dark, hence the name.
    I think the message may include the licence plate lights. A remedy known to help (sometimes) is to tap the light housings
    Willy
    144 GL (1974)--->244 GL (1982)--->940 GLE 2.3i (1992)--->XC70 2.5T (2004)

  3. #3
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    Devon PA
    Posts
    9,802

    Default

    You have a small bulb out, find it and change it

  4. #4
    Join Date
    Dec 2002
    Posts
    299

    Default

    Check after dark with key on to illuminate all - you will see one side vs the other where the light is out. Can be front or rear but rear has multiple position lights on each side. Just changed one today - some are EZ but some are major PITA to get at. In rear you pull of the trim panel and then pull out the black liner panel, one light you have to remove a speaker but there is a finger tab to pull out and make it easier.

  5. #5
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Toronto, Canada
    Posts
    6

    Default Success!!!!!!!!!

    Willy, JRL, and JMoser.........Thank you all very much for your suggestions. I did exactly as you suggested 10 minutes ago when it got dark. Put key in ignition in the darkened garage........the right rear taillight is lit....but the 2nd bulb directly above it is burned out. I didn't realize that there were TWO bulbs in the housing. I just removed the quick release inner panel for access to the bulbs....now just have to read manual to figure out how the bulb release feature works............

    Thanks again for your help
    Warren

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Southeast Wisconsin, USA
    Posts
    60

    Default

    I had the "position light" message with my '04 about 8 months ago. Based on my reading of this forum, I gave the tail light lens a couple moderate thumps (not taps) with my fist in the area of the bulb. Light came on and has been working ever since.
    Last edited by justthefacts; 07-27-2009 at 08:10 AM. Reason: correction: replace "housing" with "lens"

  7. #7
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Savannah, GA
    Posts
    552

    Default

    Volvo XC70 tail light assemblies are notoriously weak. I've already had to change both left and right housings. They were either blowing bulbs or just didn't work.

    $100 each.

  8. #8
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    Belgium
    Posts
    2,111

    Default

    Quote Originally Posted by justthefacts View Post
    I had the "position light" message with my '04 about 8 months ago. Based on my reading of this forum, I gave the light housing a couple moderate thumps (not taps) with my fist in the area of the bulb. Light came on and has been working ever since.
    Just to improve my knowlegde of the English language:
    Is a tap more or less severe than a thump?
    Willy
    144 GL (1974)--->244 GL (1982)--->940 GLE 2.3i (1992)--->XC70 2.5T (2004)

  9. #9
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Maryland, USA
    Posts
    725

    Default

    Quote Originally Posted by Willy View Post
    Just to improve my knowlegde of the English language:
    Is a tap more or less severe than a thump?
    Willy
    Willy,

    A tap is less severe than a thump. And your English is excellent! Much better than my French, Flemish, German, Dutch....
    Cheers, Gary

    2007 XC70/Rubyred (Hers)
    2003 XC70/Platinum Green (Daughter's)
    2001 V70/White (Son's)
    2009 Mercedes C300 Sport 4MATIC (Mine)

  10. #10
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Maryland, USA
    Posts
    725

    Default

    Quote Originally Posted by Warren from Toronto View Post
    Willy, JRL, and JMoser.........Thank you all very much for your suggestions. I did exactly as you suggested 10 minutes ago when it got dark. Put key in ignition in the darkened garage........the right rear taillight is lit....but the 2nd bulb directly above it is burned out. I didn't realize that there were TWO bulbs in the housing. I just removed the quick release inner panel for access to the bulbs....now just have to read manual to figure out how the bulb release feature works............

    Thanks again for your help
    Warren
    I have the exact same bulb go out on my '03 aperiodically. I usually just tap the tailight lens and the bulb comes back on. It seems to go out after I have closed the tailgate, but not every time. Just one of the quirks of the XC....
    Cheers, Gary

    2007 XC70/Rubyred (Hers)
    2003 XC70/Platinum Green (Daughter's)
    2001 V70/White (Son's)
    2009 Mercedes C300 Sport 4MATIC (Mine)

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •